Anmeldelser

"The Boys from Liverpool"
”God historie,glimrende dansere,godt show. Sådan!”

Peter Schaufuss Ballettens nye forestilling, ”The Boys from Liverpool” får ros af anmelderne for at rumme ”flot” dans og være ”fantastisk”

I både Sønderborg og Flensburg er der allerede udsolgt og har været det længe. Peter Schaufuss Ballettens nye Beatles-forestilling, ”The Boys from Liverpool”, tiltrækker grænselandet og mange andre.
Og anmelderne lover publikum en god oplevelse:
”God historie, glimrende dansere, godt show. Sådan!,” skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
”The Boys from Liverpool” er Peter Schaufuss Ballettens anden Beatles-ballet efter ”She Loves You” fra 2001. Efter verdenspremiere på Vejle Musikteater onsdag den 10. februar er forestillingen nu på vej rundt i landet. De næste opførelser er i Aalborg, Nykøbing Falster, Silkeborg, Haderslev, Flensburg, Vejen, Skanderborg, Ringsted, Næstved, Struer, Thisted Holstebro, Aabenraa og Sønderborg,

Det er blevet en flot forestilling”, roser JydskeVestkysten, og anmelder Lene Alsing fortsætter: ”Den fortæller en god historie. Og dansen – den er flot!”

Turneen har allerede besøgt Musik og Teaterhuset i Toftlund, og her var der også fuldt hus.
”Publikum fik, hvad de kom efter, nemlig en fantastisk forestilling med musik fra Beatles' grønne ungdom og et danseteam, der bare forstod at gengive historien om det berømte band,” skriver Ugeavisen MidtSyd.

Vejle Amts Folkeblad fremhæver blandt andet fortællingen om den femte beatle – Stuart Sutcliffe, der døde af en hjerneblødning lige før bandets gennembrud, kun 22 år gammel.
Smukkeste sekvens er Stuart Sutcliffes død. Han udånder på et dybblåt og kæmpestort stykke velourstof, som han draperes i til sidst. Til de klagende toner af en trombone over When The Saints. Effektfuldt og elegant,” skriver Vejle Amts Folkeblad.

Flotte anmeldelser til TOMMY "The Dancical"
"The Who’s rockopera "Tommy" forvandlet til familievenligt danseteater" – ros til Peter Schaufuss Balletten

Rockgruppen The Who’s historie om Tommy er en grum fortælling om en dreng, der ser sin far myrde sin mors elsker, men det er lykkedes Peter Schaufuss Balletten at forvandle den gamle musical til "familievenlig underholdning". Den ros kommer fra Morgenavisen Jyllands-Postens anmelder, Henrik Lyding, efter verdenspremieren i Vejle Musikteater.  Morgenavisen Jyllands-Posten fremhæver også dekorationen: "Scenografisk er forestillingen flot med en scene-i-scenen løftet op som et filmlærred." Videre skriver Henrik Lyding "I små, ganske effektfulde billeder får vi historien fortalt af 12 dansere".

Peter Schaufuss Balletten er flyttet fra Holstebro til Vejle. Midtjyske Mediers anmelder, Knud Jakobsen fra Dagbladet Holstebro-Struer, ærgrer sig over, forestillingen ikke skal vises i Holstebro. "Tommy – "The Dancical"" er ifølge ham "et mesterværk". "Et overdådigt festfyrværkeri af musik, sang og dans," skriver Midtjyske Medier.

Vejle Amts Folkeblads anmelder, Birgitta Andersen, er lige så glad for at tage imod. Hun kalder forestillingen en "folkelig rockballet": "Schaufuss giver publikum en oplevelse for alle sanserne," skriver Vejle Amts Folkeblad.

JydskeVestkystens Annelene Vestergaard: "Scenebillederne er flotte".

Berlingske Tidendes Vibeke Wern: "Som altid er der gode dansere i Peter Schaufuss Balletten."
FLOT OG HELSTØBT MARILYN
Af Knud Jakobsen
Offentliggjort den 26/9 2008

PETER SCHAUFUSS BRYDER IGEN GRÆNSER NED I SIN NYE BALLET OM MARILYN MONROE

Efter en rekordsæson med 116 forestillinger havde Peter Schaufuss Balletten i aftes premiere på »Marilyn«, som er Peter Schaufuss’ nye store satsning.

Premieren fandt sted i Aarhus Teater, hvor der er planlagt ni forestillinger. Derefter tager »Marilyn« på turné, og først den 26., 27. og 28. november vises den i Holstebro.

Det er en smuk og rørende forestilling. Peter Schaufuss tegner et kærligt portræt af den berømte skuespillerinde. Han skildrer Marilyn Monroes liv på en måde, så man under den glamourøse overflade hele tiden ser den sårbare kvinde og det sårede barn med den forfærdelige barndom.

Hun får lov at opleve lidt lykke med forfatteren Arthur Miller, men det holder ikke, og hendes liv ender med noget, som ligner et selvmord.

Peter Schaufuss’ kone Zara Deakin er fremragende og meget overbevisende i rollen som Marilyn. Det er fascinerende at se, hvordan hun blander sit eget udtryk - sit eget kropssprog - med Marilyn Monroes. Zara Deakins præstation er i verdensklasse. Der er næppe tvivl om, at Peter Schaufuss har skabt balletten både som en hyldest til Marilyn Monroe og til sin kone.

Det er en flot ballet, og Peter Schaufuss har bestemt det hele selv. Han har studeret Marilyns liv, set film med hende, læst bøger og valgt de ting, han ville have med. Han har valgt musikken, han har designet kostumer og lys, han har valgt billeder til scenografien, og han har stået for koreografien, og det hele er gjort med sikker hånd.

Som i mange af sine tidligere balletter bryder han grænser. Han tager teknikken fra de klassiske balletter og bruger den i en moderne sammenhæng. Det har han gjort før, men denne gang går han et skridt videre. Nu giver han balletdanserne mæle. Der er en scene, hvor Marilyn studerer »method acting« i Actors Studio, og her får alle danserne pludseligt lov at tale. Det er overraskende, men alligevel det rene vand ved siden af to scener, hvor Caroline Potter danser rollen som Marilyn Monroes forstyrrede mor. Hun nøjes ikke med at tale. Hun skriger.

Det er chokerende og rystende. Caroline Potter skriger og danser som heksene på heden og giver indblik i det vanvittige sind.

Balletkompagniets økonomi er blevet forringet, efter at Holstebro Kommune har fjernet et årligt tilskud på 2,5 millioner kroner, og Peter Schaufuss har derfor måttet skabe den nye forestilling med kun 15 dansere. Det er svære odds, men det lykkes. Alle yder en flot præstation.

Men når alt det positive er sagt, skal det også nævnes, at balletten har én svaghed. Man skal kende Marilyn Monroe for at forstå den, og det er ikke sikkert, at de unge kan være med. Det er trods alt 46 år siden, at hun døde.
SEXKILLINGENS DRØM OM KÆRLIGHED
Af HENRIK LYDING
Offentliggjort 28.09.08 kl. 14:44


Underholdende og lettilgængelig danseudgave af Marilyn Monroes omtumlede liv.

Schaufuss Balletten: MARILYN

Koreografi, scenografi og iscenesættelse: Peter Schaufuss.

Spiller på Aarhus Teater til 4. oktober, derefter turné til 3. december.

Marilyn Monroe – denne fuldkommen dårende cocktail af sødmefuld uskyld og pirrende seksualitet. Sat på dansescenen i Peter Schaufuss’ særlige blanding af ballet og show, som han selv kalder en dancical. Tidligere har kærligheden og karrieren hos ikoner som Michael Jackson, Marlene Dietrich, Edith Piaf og Judy Garland med skiftende held fået samme tur i dansemaskinen.

Små stramme tableauer
Med Marilyn Monroe er grebet lykkedes rigtig godt. I små, stramme tableauer fortælles om hverdagspigen Norma Jeane Mortensons forvandling til sexkillingen Marilyn Monroe. Dansestilen er snart musical-step, snart høje klassiske benløft; der er knald på farverne og de enkelte optrin fungerer som fin og lettilgængelig danse-underholdning, hvad enten det gælder glæden og kærligheden eller ensomheden og smerten.

Scenerummet udgøres af hvide tunnelformede stofbuer, der er perfekte til projiceringer af Monroes liv sammen med blandt andre Arthur Miller og baseballstjernen Joe DiMaggio, kombineret med drivende skyer, lysreklamer og skærende flimmer, når Marilyns nervesvækkede mor som et forpint, mumlende spøgelse krabber sig gennem historien.

Historien flyver rapt
Musikken er dels Monroes egne sange – ”My Heart” og ”I Wanna Be Loved By You” – dels filmmusik fra tiden, kombineret med enkelte klassiske værker, når de store følelser skal i sving.

Peter Schaufuss har lykkeligt undgået det sentimentale og det vamle – historien flyver rapt og flot over scenen med danseren Zara Deakin som den raffinerede Marilyn, hvor vi hele tiden aner lillepigens smertefulde usikkerhed bag den elegante verdensfacade.
FORGYLDT, FORGUDET OG FORGRÆDT
Af Annelene Vestergaard Tlf. 7912 4580, ave@jv.dk
Offentligt den 28/9 2008

Dancical: Peter Schaufuss Ballettens portræt af Marilyn Monroe går bag glamouren og trækker det tragiske frem.
Endelig en danseforestilling med en ret klar handling.
I 'Marilyn ' følger vi Norma Jean Mortensen, fra hun bliver født af en psykisk syg mor, til hun opgiver at finde holdepunkter i denne verden. Peter Schaufuss Ballettens portræt af sexsymbolet over dem alle skildrer hende som forgyldt, forgudet, forgrædt.
I en scenografi, der egner sig lige godt som livmoderhule og lag på lag-kulisse, bliver hun forvandlet til en blond østrogen-bombe, og vi ser hende omgivet af Hollywood-glamour, tyl og bensving og klovneagtige smil. Men selv om hun er et kunstprodukt med et stort spejl ved sengen i sit iscenesatte liv, har hun en sensuel sødme og på grund af en ulykkelig barndom en fortabthed, som appellerer til adskillige mænd, herunder præsident Kennedy.
I denne nye dancical trækker Peter Schaufuss det tragiske frem i figuren. Når dramatikeren Arthur Miller, danset af Stefan Wise, f.eks. løfter hende op i forelskelse, hænger hun næsten som en korsfæstet til melodien 'I'm Through with Love'.
Moderen må opgive selv at opdrage datteren, og i Gladys Bakers skikkelse gisper den skizofrene mor i desperation og danser, som om hun prøver at vende sig væk fra sig selv.
Imens billeder af virkelighedens Marilyn Monroe rammer scenetæpperne, bliver vi vidne til, hvordan tilværelsen flimrer for hende.
Midt i de dramatiske skildringer af brud og forsøget på at opnå respekt er det velgørende med en scene, hvor Arthur Miller forsøger at læse avis og vise hende udelt opmærksomhed - samtidig.
Klogeligt har Schaufuss valgt at droppe at vise, hvordan Marilyn Monroe, der blev kendt for at komme for sent og forkludre sine replikker, også mistede kontrollen med sit udseende og gik fra at være yppig til at blive decideret buttet.
Det kan man ikke vise troværdigt med superslanke dansere.
Zara Deakin er som altid uhyre elegant, og hun får den tragiske tone frem, mens hun vikler sine lange, velformede ben om den ene mand efter den anden. Men lykkelig bliver hun ikke, for vi fornemmer, at hun ikke føler, hun fortjener kærligheden.
'Marilyn ' er Peter Schaufuss' 19. danseforestilling, og efter dancicals om bl.a. Michael Jackson og Elvis er det måske tid at træde ind på et nyt territorium, så forudsigeligheden ikke sniger sig ind, og så man ikke som publikum begynder at gætte på, hvilke ikoner han mon kaster sig over næste gang for at belyse deres mørke sider - Muhammad Ali eller Florence Nightingale måske ...
Copyright © 2016 Peter Schaufuss Balletten ApS Denmark